Argentínska prezidentka opäť rozdúchala vášne v spore o Falklandy

03.01.2013 Celý región

Buenos Aires 3. januára (TASR) - Argentínska prezidentka Cristina Fernándezová opäť rozdúchala vášne ohľadom budúcnosti Falklandských ostrovov, keď v otvorenom liste vyzvala britského premiéra Davida Camerona, aby sa Británia vzdala kontroly nad súostrovím. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

V liste, ktorý vo forme inzerátu publikovali britské denníky Guardian a Independent, prezidentka píše, že Argentínu násilne obrali o Malvíny - čo je argentínsky názov pre Falklandy - v štýle "nehanebného kolonializmu 19. storočia".

Fernándezová (59), ktorá minulý rok pri príležitosti 30. výročia vojny o ostrovy viackrát vyzvala na ich navrátenie, nalieha na Camerona, aby sa o záležitosti opäť rokovalo.

"Presne pred 180 rokmi prišla Argentína násilne o Malvínske ostrovy, vzdialené od Londýna 14.000 kilometrov," uviedla v liste, ktorého kópiu dostal aj generálny tajomník OSN Pan Ki-munovi.

"Argentínčanov žijúcich na ostrovoch vyhnalo Kráľovské námorníctvo a následne začala Británia s osídľovacím procesom podobným tomu, aký použila aj v iných častiach sveta pod svojou koloniálnou mocou," zdôraznila argentínska prezidentka.

Cameron a Fernándezová sa ohľadom falklandskej otázky dostali do vzájomnej konfrontácie aj na summite skupiny G20, ktorý sa konal minulý rok v Mexiku.

Britský premiér však dnes najnovšiu požiadavku na začatie rokovaní ohľadom nezávislosti ostrovov odmietol a Fernándezovej odkázal, že by mala rešpektovať výsledky referenda o politickom štatúte ostrovov, ktoré sa uskutoční v marci. Falklanďania v ňom rozhodnú, či chcú zachovať politický zväzok s Britániou.

Cameronov hovorca dodal, že obyvatelia Falklandských ostrovov preukázali "jasnú túžbu zostať Britmi" a "Británia spraví čokoľvek, aby chránila ich záujmy".

Hovorca falklandskej vlády v reakcii uviedol, že ostrovy nie sú kolónia a ich vzťah so Spojeným kráľovstvom je ich vlastná voľba. "Na rozdiel od argentínskej vlády Spojené kráľovstvo rešpektuje právo nášho ľudu starať sa o svoje záležitosti, ktoré je zakotvené v Charte OSN a ktoré Argentína ignoruje."

V roku 1982 Argentína vojensky napadla Falklandské ostrovy, ktoré Británia v tom čase spravovala už 150 rokov. V nasledujúcej krátkej, ale zato krvavej vojne zahynulo asi 650 argentínskych a 255 britských vojakov a traja civilisti. Konflikt sa skončil ústupom Argentíny, ktorá si však stále nárokuje zvrchovanosť nad ostrovmi.
 

Vyberte región